SEO - Wat is het?

De basis van SEO - Search Engine Optimalisation - ga ik vandaag aan u uitleggen. Op het einde van deze pagina heb ik een informatieve video op YouTube bijgevoegd die dieper ingaat op dit onderwerp.

In het kort: Hoe wordt de ranking in zoekresultaten bepaald?

 

Als bedrijf wil je zo hoog mogelijk terecht komen in de organische zoekresultaten. Zoekmachines stellen bij elk zoekwoord dat de gebruiker invoert een index vast. Met deze index kan de zoekmachine bepalen welke resultaten relevant zijn voor de gebruiker. In de basis van dit proces zijn zogeheten spiders en robots van groot belang. Deze spiders en robots zoeken actief naar websites en analyseren alle inhoud van pagina’s die al geregistreerd staan bij de zoekmachine. Dit wordt ook wel ‘crawling’ genoemd. Deze zoekrobot slaat relevante informatie op in de database, door middel van indexering. Een analyse hiervan bepaald de ranking van een website. De analyse hangt namelijk een score aan een website, en die score wordt gebruikt om te bepalen hoe ‘hoog’ de website in de resultaten terecht komt bij een bepaalde zoekopdracht. (Chaffey, 2012) 

 

Google

Deze technieken worden door alle grote zoekmachines gebruikt. In Nederland is Google de grootste zoekmachine. Google noemt zijn techniek de 'GoogleBot'. Deze robot gaat dus specifiek voor Google aan de slag, om deze informatie te indexeren en op te slaan in de database van Google. Omdat dit zo goed wordt gedaan is de laadtijd van zoekresultaten extreem snel, en zijn er veel resultaten beschikbaar. 

(Karelgeenen.nl, 2018)

Landingspagina

Als je teksten schrijft voor de zoekmachine dan zal je erop moeten letten dat het zoekwoord op je pagina voorkomt.

Als je bijvoorbeeld gevonden wilt worden op de zoekterm ‘JBL Bluetooth box’ dan zal dit in ieder geval 1 maal op je webpagina moeten staan, zodat Google weet dat het hier overgaat.

Een landingspagina wil zeggen dat je als gebruiker 'land' op de pagina die in de zoekresultaten wordt getoond.

 

Als je een landingspagina voor ‘JBL Bluetooth box’ hebt en je gebruikt deze woorden niet (maar bijvoorbeeld woorden zoals box met goede audiokwaliteit) dan zou Google niet kunnen weten dat het over een JBL-box gaat. 

 

Een concreet voorbeeld: Een gebruiker zoekt op JBL-box rood. Het kan voorkomen dat jij als website als standaard JBL-boxen aanbiedt in het zwart, maar ook beschikbaar hebt in meerdere kleuren. Het is dan van belang dat de gebruiker die zoekt op 'rood', ook meteen op de pagina terecht komt waar de rode box te bestellen is, en niet een andere kleur.

Als je landingspagina gericht op JBL-box is dan helpt het ook om deze woorden in de paginatitel op te nemen. Het is dan overduidelijk dat de pagina over JBL-boxen gaat. (Visser & Sikkenga, 2015) (bc.nl, 2016)

 

5 tips!

Zoekwoorden onderzoek: Bij het schrijven van een stuk tekst voor jouw website, is het van groot belang om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw doelgroep. Deze zoekwoorden kan je vinden doormiddel van online tools. Bijvoorbeeld via de Google Keyword Planner. Bij het invoeren van jouw website op deze tool komen de meest relevante zoekwoorden naar boven. Deze zoekwoorden moeten vaak terugkomen op jouw website om een hogere positie te garanderen. 

Website optimalisatie: Nadat de content teksten zijn geoptimaliseerd met de juiste zoekwoorden, is het tijd om de website te optimaliseren. Dit heeft onder andere te maken met de landingspagina, zoals in het kopje hierboven uitgelegd. Ook moet er gekeken worden naar de laadsnelheid van de website. Mensen vinden het namelijk niet fijn om lang te wachten op een website. Een goede tool hiervoor is Nibbler. Hierin krijg je een uitgebreid rapport met sterke en zwakke punten, en advies hoe je deze kunt verbeteren.

Content creëren: Om jouw website relevant te houden, en hoog in de zoekresultaten te blijven komen, is het van belang dat er nieuwe content op de website blijft bijkomen. Een goede manier hiervan is een blog. Hierin kunnen makkelijk nieuwe onderwerpen beschreven worden die relevant zijn voor jouw bedrijf en website, en het levert nieuwe content op wat zoekmachines relevant vinden. Het is wel belangrijk om de eerdergenoemde zoekwoorden te vermelden in de tekst. Het is ook mogelijk om hiervoor professionele schrijvers voor in te huren.

Content optimalisatie: Nadat een stuk nieuwe tekst is geschreven, is het belangrijk om deze te controleren op grammatica en spellingsfouten. Ook moet het er prettig leesbaar zijn, duidelijke koppen hebben, en aantrekkelijk zijn door middel van media (afbeeldingen, video's, etc.).

Natuurlijk schrijven: Zorg dat je natuurlijke zoekwoorden verwerkt in de tekst. Het kan namelijk voorkomen dat er uit de zoekwoorden analyse een aantal moeilijke woorden/termen naar voren komen. Probeer deze zo min mogelijk te noemen, of uit te leggen aan de lezers zodat zij begrijpen waar het over gaat. Als dit namelijk niet gedaan wordt is de kans aanwezig dat deze lezers sneller afhaken.

 

(Conwell, 2017)

Informatieve video

In deze video gaat Neil Patel dieper in op SEO, met 3 concrete tips. Een erg interessante video als je meer wilt weten over SEO!

Bron: (YouTube; Patel, Neil, 2017)

 

Bibliografie

bc.nl. (2016, oktober 27). SEO: Hoe zet ik het slim in als ondernemer? Opgeroepen op juni 8, 2018: https://www.bc.nl/kennispartners/dtg/artikelen/34485-Seo-hoe-zet-ik-het-slim-in-als-ondernemer.html

Chaffey, D., & Ellis-Chadwick, F. (2012). Principes van Internetmarketing. (pp. 273-275). Pearson.

Conwell, S. (2017, april 17). 5 Essential SEO Tips to Ensure Your Success: Infographic. Opgeroepen op juni 8, 2018, van https://louisem.com/173531/seo-tips-infographic

Karelgeenen.nl. (2018). Googlebot. Opgeroepen op juni 8, 2018, van https://www.karelgeenen.nl/termen/googlebot/

Patel, N. (2017, november 28). SEO For Beginners: 3 Powerful SEO Tips to Rank #1 on Google in 2018. Opgeroepen op mei 15, 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=gmB_TC92I8w

Sikkenga, B., & Visser, M. (2015). Basisboek Online Marketing (pp. 471-476). Noordhoff Uitgevers.