Usability

Usability is een term die ook staat voor 'gebruiksvriendelijkheid', of 'bruikbaarheid'. Vandaag ga ik u uitleggen wat usability kan inhouden voor uw website.

 

Een groot onderdeel van usability op internet websites is 'graphical user interfaces', oftewel: hoe ziet het grafisch design van de website of app eruit? Hoe hangt alles samen? Is het makkelijk te gebruiken en hoeveel stappen moet ik nemen voor het gewenste resultaat? Gebruikers moeten zo snel mogelijk het gene kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn, en het moet er niet verouderd uit zien. 

 

Kort samengevat: Als je de usability van jouw website goed hebt uitgevoerd, kunnen gebruikers:

- Makkelijk navigeren (dit maakt het mogelijk dat gebruikers zo snel mogelijk op de juiste pagina komen waar zij naar opzoek zijn.)

- Makkelijk bestellen (dit maakt het mogelijk dat gebruikers zo snel mogelijk gegevens kunnen invoeren om de bestelling compleet te maken)

- Zo min mogelijk stappen nemen om de gewenste opties te bereiken. (effectiever voor gebruikers)  (Marketingtermen, 2018)

Usability testen

Er zijn verschillende manier om de usability van een website te testen. Ik zal er twee behandelen die mij het beste lijken.

- Survey

Je kan een survey houden onder bezoekers van de website, en daarbij vragen stellen over wat zij van de website vinden, of er dingen onduidelijk zijn, en dergelijke. Zo kunnen sommige mensen aangeven dat zij bepaalde informatie niet makkelijk kunnen vinden, wat daarna aangepast kan worden op de website. (Theelen, 2012)

- Hotjar

Dit is een betaald programma wat je op de website kan zetten. Hiermee volgt het programma de cursor (muis) van de gebruiker, zodat je kan zien waar sommige mensen op vastlopen. Mooi voorbeeld hiervan van een gastspreker (Aarts, 2018): een website die Hotjar hadden ingesteld, merkten dat veel gebruikers de bestel knop op de website erg weinig zagen. Dit was omdat deze niet bovenaan de pagina stond, en dus moest je een klein stukje scrollen om de knop te zien te krijgen. Dit is naderhand aangepast en meteen bestelden mensen sneller omdat de knop goed zichtbaar was.

De afbeelding hiernaast is daar een perfect voorbeeld van. Bezoekers van een online juwelier zagen cruciale informatie over de producten vaak niet, omdat dit lager op de pagina stond (before). Na deze feedback door het gebruik van Hotjar heeft de juwelier zijn pagina's aangepast zodat belangrijke informatie verder naar boven op de pagina staat, wat ervoor zorgde dat bezoekers langer op de pagina bleven (after). Dit resulteerde dat er meer omzet binnen kwam, waardoor de kosten van Hotjar terug verdiend werden. Het grootste advies wat hieruit voorkomt is dat de belangrijke informatie zo hoog mogelijk op de pagina moet staat. Informatie die minder belangrijk is kan verder naar beneden, waar bezoekers voor moeten scrollen. (Visser & Sikkenga, 2015)

(Komarek, 2016)

Goede usability checklist

Even kort samengevat; goede websites onderscheiden zich door:

  • interessante inhoud (info / communicatie / transacties)
  • goede ontsluiting
  • toegankelijke teksten
  • goede zoekmachine vindbaarheid (SEO)
  • groot gebruiksgemak
  • functionele vormgeving

(Vroom, 2011)

Bibliografie

Aarts, W. (2018, februari 23). Gastspreker op Avans Hogescholen.

Factortachtig. (2008, mei). Usability, hoe bruikbaar is uw website? Opgeroepen op juni 08, 2018 van: https://factortachtig.nl/blog/usability-bruikbare-vriendelijke-website-design

Komarek, J. (2016). Complete Guide to Ecommerce Heatmaps for Better Customer Interaction and Conversions. Opgeroepen op juni 8, 2018, van: https://pixelter.com/blog/ecommerce-heatmaps/

Marketingtermen. (2018). Usability. Opgeroepen op mei 28, 2018, van: https://www.marketingtermen.nl/begrip/usability

Theelen, L. (2012, augustus 27). Usability testing: goede voorbereiding is het halve werk. Opgeroepen op juni 07, 2018, van: https://www.frankwatching.com/archive/2012/08/27/usability-testing-goede-voorbereiding-is-het-halve-werk/

Visser, M., & Sikkenga, B. (2015). Basisboek Online Marketing. (p. 455). Noordhoff Uitgevers.

Vroom, B. (2011). Checklist voor goede websites. (p. 33). Kluwer.